2023_Het_Veenspook

“het Veenspook”

Door eeuwenoude bossen en geheimzinnige veenmoerassen liep vroeger de oude Hessenweg naar Duitsland. Nu woont, in de boerenherberg ‘’ als laatste van haar geslacht, Truida. Kamers verhuren doet ze niet meer en in het naburige dorp vraagt men zich wel eens af hoe zij het financieel redt.

Weet Gore Gerrit, de kippenkoopman, er misschien meer van?

Dan arriveren er een ambtenaar van het ministerie die de roofvogelstand komt inventariseren en een nieuwe grenscommies, vurig en jong, die nog carrière moet maken. En Betty, de dochter van Truida’s zuster Bertha, die haar wettig erfdeel komt opeisen en van de verkommerde herberg weer een bloeiend bedrijf wil maken. Het wordt Truida allemaal teveel. Als dan plotseling op maanloze avonden ook nog het veenspook de mensen de stuipen op het lijf gaat jagen, blijkt dat sommige mensen niet zijn wat ze lijken te zijn…

De uitvoeringen zijn te zien op 14-15-19-21 en 22 juli 2023 in:

Het Openluchttheather “ ’t Galgenveld ” in Borculo.

Een mooie warme zomerdag. Wat voor leuks is er dan te doen. Binnen is te warm, op de tv zijn alleen maar herhalingen en op de on demand leveranciers ben je ook wel uitgekeken. Tijd voor iets echt anders, met echte mensen, in de buitenlucht, vermakelijk en onder het genot van een hapje en een drankje.

Theater spektakel!

Maar waar vindt je dat? Nou het antwoord is eenvoudig:

Openluchtspel in Borculo.

Een fenomeen in de regio. Dit jaar wordt het voor de 30e keer georganiseerd. Zo een 100 zeer gemotiveerde vrijwilligers maken voor u een ontzettend gezellige en vermakelijke avond mogelijk. De locatie is uniek. Aan de decors, de kleding en de rekwisieten is alle aandacht besteed. Het gespeelde stuk is vermakelijk en brengt bij een ieder een lach op het gezicht.

Het Veenspook

We zien elkaar op 14, 15, 19, 21 of 22 juli 2023

Het is mij, als nieuwe voorzitter van de EVCO dan ook een eer en een genoegen om jullie allemaal uit te nodigen om één van de avonden te bezoeken. Vorig jaar werd ik gevraagd als voorzitter en ben nu ruim een half jaar betrokken bij de organisatie. Nog nooit heb ik zo een groep gemotiveerde en ervaren groep mensen meegemaakt. Aan alles wordt gedacht, vooral aan het plezier van de gasten. Hieraan beleven we met zijn allen ook heel veel plezier. Van harte hoop ik U op een van de speelavonden te mogen begroeten, mocht U onverhoopt verhinderd zijn dan zien we u graag volgend jaar op de 31e uitvoering.

Sandor Zupancic Voorzitter St.Evco

Voor mij is dit een prachtige gelegenheid om u als trouwe bezoekers van het Openluchtspel in Borculo te bedanken voor alle mooie en gezellige avonden die we samen hebben mogen beleven. Openluchtspelen die variëren van een komisch stuk tot een stuk waar we een speld konden horen vallen op de tribune. Veel gelachen en ook veel gehuild dat zijn de uitersten die we hebben meegemaakt. Voor mij is de houdbaarheid datum als voorzitter verlopen en wil ik Sandor met alle vrijwilligers succes wensen met het organiseren en het maken van mooie openluchtspelen.

Lieve toeschouwers bedankt !!
Vriendelijke Groet van “The old one” Gerard Nekkers.

Gespook in het Galgenveld.

Dit jaar hebben we gekozen voor een stuk dat ons terug brengt naar de jaren 80 van de vorige eeuw.

Dat was een periode dat er nog grenzen bestonden tussen Nederland en Duitsland.

Er werd in die tijd regelmatig gesmokkeld met de nodige handelswaar, wat vaak spanning en angst met zich mee bracht.


Door de aanleg van een nieuwe weg kwam het logement “De Dikke Steen” en het gebrek aan klandizie ernstig in verval, dit tot ergernis van de Eigenaresse Truida.


Zij voelde zich dan ook genoodzaakt om haar werk in te vullen met “duistere” praktijken wat soms tot hilarische en soms spannende momenten met zich mee brengt.


Ook is het verhaal aangevuld met problemen en regels, dat een knipoog geeft naar de tegenwoordige tijd.


Zo’n 40 jaar geleden is het verhaal vaak met heel veel succes als toneelstuk al op de planken gezet. Door het om te zetten naar een openluchtspel en aangevuld met wat geleverde ideeën is het een stuk geworden met de nodige humor ,spanning en sensatie.


Wij hadden de luxe dat zich spontaan heel veel spelers aangemeld hadden om een rol in te vullen , hierdoor zijn er nog extra rollen bijgeschreven, dit om teleurstelling te voorkomen en het hierdoor ook een grotere meerwaarde kreeg.


Er staat dan ook een geweldig stel spelers klaar, die met heel veel inzet en enthousiasme u proberen een mooie avond te bezorgen.


Het slot zal u ook verrassen, door een spectaculaire wending.


Maar hoe en wat????????????????

Samen met Frits zullen we er alles aan doen dit allemaal waar ter maken, en zeker niet te vergeten de inzet van alle commissies die verder in het boekje vermeldt staan. Ik wens u als bezoeker, een hele mooie en gezellige avond uit in het Galgenveld met het openluchtspel “Het Veenspook”

Gerrit Kers

Decor voor het openluchtspel 2023

In de maand februari komt de regisseur bij de decorbouwers met een praat plaatje. Dit is het idee van de regisseur waarvan hij denkt dat het decor er uit moet gaan zien. Met de ervaring van voorgaande jaren en met enkele vrijwilligers in het midden die dit jaar beginnen te bouwen aan het decor voor het dertigste openluchtspel is dit de start van het fantaseren, hoe gaan we het maken. De zelfde avond nog is het decor in de hoofden van de bouwers al half klaar, alleen moet het nog wel even in elkaar worden gezet.

Er worden voorstellen gedaan, er worden foto,s bij gehaald en men gaat met meetlat en duimstok naar de
opslag hal wat er allemaal al is en wat er allemaal besteld moet worden aan nieuwe materialen om er een leuk decor van te maken.

Er wordt een datum afgesproken wanneer er wordt begonnen met het opbouwen van het decor op het speelveld. Een streefdatum waarop dan alle voorbereidingen klaar moeten zijn. Dit is voor de toneelspelers erg prettig want dan kunnen ze ook al vast oefenen op de plek waar het tijdens de opvoeringen moet gaan gebeuren. Zodra de gebouwen zijn opgebouwd dat zijn er ook al weer mensen bezig met de aankleding van het decor. Tijdens de oefenavonden ontstaan er verschillende ideeën, welke attributen hebben we nodig op het plaatje compleet te krijgen en wat is er allemaal nodig. En nog belangrijker waar haal ik het vandaan. De mensen van de rekwisieten gaan dan op
pad om her er der materialen te charteren die tijdens het openluchtspel mogen worden gebruikt.

Ook in 2023 zijn de entreekaarten weer te koop bij onze voorverkoopadressen:

  • Tabak en Wijn en Zo Gea Berendsen, Veemarkt 4 Borculo.
  • TIB/VVV Borculo, Hofstraat 5 Borculo
  • Everwennink, Leeuwerikstraat 4 Ruurlo.
  • Tabakorie Rona, Oudestraat 6 Neede.
  • Telefonisch op tel. nr. 06-83185322

Kaarten in de voorverkoop kosten € 12.00 per stuk, kaarten aan de kassa kosten € 15.00. kinderen t/m 12 jaar half geld.

We verkopen voor elke avond een bepaald aantal kaarten, zodra die op zijn is het theater goed bezet en worden er ook niet meer kaarten verkocht. Wilt u zeker zijn van een entreekaartje wees er dan snel bij want op = op.

Tijdens ons openluchtspel 2022 hebben wij voor het eerst een mogelijkheid gehad om digitaal te betalen. Hiervoor was het noodzakelijk om consumptiemunten te gebruiken.

Loket voor de munten.

De munten met de opdruk Openluchtspel Borculo 2022 zijn nu niet meer geldig. Deze kunnen uitsluitend dit jaar bij de muntenkassa van het openluchtspel worden gewisseld voor munten met de opdruk Openluchtspel Borculo 2023.

Het dertigste openluchtspel.

Dit jaar 2023 wordt het dertigste openluchtspel gespeeld. In 1990 hebben een aantal actieve dijkhoekers de hoofden bij elkaar gestoken en hebben een besluit genomen om in 1990 een openluchtspel te spelen. Omdat toen het openluchttheater nog helemaal niet in beeld was, werd het eerste openluchtspel gespeeld bij café Kerkemeijer. De toneelvereniging leverde de toneelspelers en de regisseur en vanuit de buurtwaren er al diverse vrijwilligers die ter plekke waren om de nodige timmer en bouw activiteiten te gaan verrichten. Er werd een openluchtspel uitgezocht door toneel en regisseur en er werd een plan gemaakt. De locatie die was toen nog vanzelfsprekend dat moest naast café Kerkemeijer gebeuren. Zo werd in 1990 het eerste spel gespeeld “Bie ons an de Grenze“. De resultaten van het eerste openluchtspel gaf de organisatie een dusdanige broost dat men al spoedig met de waterpolo aan de tafel zaten om van het oude zwembad een polo bad te maken mat daarbij een theater. Wanneer er in de dijkhoek een plan ontstaat waar bijna iedereen achter staat dan wordt dat met vereende krachten aangepakt. Men wist het te klaren dat er in 1992 een tweede openluchtspel kon worden opgevoerd in het nieuwe openluchttheater.

Onderstaand de lijst met alle spelen, een lijst waar iedereen toch wel stiekem wel een beetje trots op mag zijn.

Wij willen graag alle vrijwillgers , die op welke manier dan ook, hebben geholpen dit mogelijk te maken

Hartelijk bedanken !!

Openluchttheater ’t Galgenveld


Lebbenbruggedijk 40, 7271 SB Borculo
Mobiel: 06-83185322


We zien elkaar op 14, 15, 19, 21 of 22 juli 2023.