2014 ’t Jöddenkind

“’t Jöddenkind “

 

 

Een openluchtspel dat gespeeld wordt in drie bedrijven,is geschreven door Henk Krosenbrink en wordt geregistreerd door  Kees de Jeu.

Het is juni 1939, bij de boerderij van de familie Goorhuis is het nog niet te merken maar de Tweede Wereldoorlog staat op het punt om uit te breken.

Velen slaan al op de vlucht om hun eigen hachje nog te redden,zo ook de joodse vrouw Nathalie Japhet met haar dochtertje Lisa.

Ze komen bij de boerderij van Hendrik en Liesbeth Goorhuis ,die het goed vinden dat Lisa bij hun achter blijft en dat Nathalie Japhet verder gaat.

Gedurende de oorlog hoort of ziet  Lisa die opgenomen wordt als ware het hun eigen kind op de boerderij  Goorhuis niets meer van haar moeder.

In juni 1944 moeten de Duitsers terug trekken en lijkt het einde van de oorlog nabij en kan er zo langzamer hand weer worden gedacht aan de wederopbouw van Nederland.

Na zes jaar duikt de moeder van het joodse meisje weer op bij de familie Goorhuis en dat geeft wel wat onverwachtse taferelen.

Een aangrijpend verhaal met een lach en een traan,dat gespeeld wordt door de toneelspelers van toneelvereniging “Ons Genoegen “ en dat gesproken wordt in het achterhoeks.